Waterpartij Slangenburg Doetinchem

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Waterpartij Slangenburg Doetinchem
  Naam:
  Waterpartij Slangenburg Doetinchem
  Soort object:
  Waterpartij
  Plaats:
  Doetinchem
  Gemeente:
  Doetinchem
  Adres:
  Kasteellaan 6
  Watergang 1:
  Bielheimerbeek
  Eigenaar:
  Paters Benedictijnen
  Monument:
  Rijksmonument
  Bouwperiode:
  1600 - 1700
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  De gracht rondom kasteel Slangenburg kan van de Bielheimerbeek via een inlaatduiker naar de Beneden Slinge van water worden voorzien. Dit is alleen mogelijk bij voldoende wateraanvoer door de Bielheimerbeek.

  De aan water gerelateerde objecten op het landgoed Buitenplaats De Slangenburg maken onderdeel uit van het cultuurhistorisch erfgoed.

  Buitenplaats De Slangenburg is in 2005 (nrs. 527492, 527495) rijksmonument geworden. Hiermee zijn ook de grachtarm, de bruggen en keermuren monument geworden.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Waterpartij Slangenburg Doetinchem

  De Slangenburg is ontstaan in de Middeleeuwen. In de 17e eeuw werd Frederik Johan van Baer eigenaar. Toen ontstond het huidige complex. De historische buitenplaats is omgracht en bestaat uit een aantal gebouwen.

  De naam Slangenburg is - volgens de monumentenbeschrijving - mogelijk afgeleid van de Slinge(beek), die hier vlakbij stroomt.

  In een bosperceel nabij het kasteel bevindt zich een kleine particuliere begraafplaats van de Duitse familie Passmann. De begraafplaats is omgeven door een droge gracht. De familie Passmann kocht het landgoed in 1895 en had het in bezit tot 1945. In dat jaar werd het door de Staat onteigend als vijandelijk bezit. Het landgoed Slangenburg, bestaande uit boerderijen, landbouwgrond en bos wordt sindsdien beheerd door Staatbosbeheer. De boerderijen en landbouwgronden worden verpacht.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Waterpartij Slangenburg Doetinchem

  Reacties

  1. Geplaatst door w.g. lieverdink op 10-10-2012 om 14:42

   betreft foto uit het archief. "beekje in het bos bij het kasteel Slangenburg". deze foto is het inmiddels verdwenen bruggetje ter hoogte van ca 100 meter na het kasteel waar de Slinge onder de Varsseveldseweg door stroomt van de weg Doetinchem naar Varsseveld.

  Reactie plaatsen