Waterpartij Landfort Megchelen

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Waterpartij Landfort Megchelen
  Naam:
  Waterpartij Landfort Megchelen
  Soort object:
  Waterpartij
  Plaats:
  Megchelen
  Gemeente:
  Oude IJsselstreek
  Adres:
  Landfortweg 4
  Watergang 1:
  Oude IJssel
  Eigenaar:
  Geldersch Landschap
  Monument:
  Rijksmonument
  Bouwperiode:
  1400 - 1500
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

   

  De aan water gerelateerde objecten op het landgoed Buitenplaats Landfort maken onderdeel uit van het cultuurhistorisch erfgoed.

  Buitenplaats Landfort is in 2002 rijksmonument geworden (nr. 989883). Hiermee zijn ook de gracht, de toegangsbrug, de kettingbrug en de brug monument geworden.

  Bijzonder zijn de duiventil op het landgoed en het familiegraf dat op een eilandje is gelegen.

  In de oever van de Oude IJssel zijn ter plaatse nog resten van een gemetseld landhoofd en van een verdwenen brug aanwezig. Ook is er een waterinlaatduiker vanuit de Oude IJssel naar de kasteelgrachten.

   

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Waterpartij Landfort Megchelen

  De datering van de historische buitenplaats Landfort gaat terug tot 1434 onder de naam Lanckvoort. In 1671 is het huis vernieuwd. Toen kreeg het van die bolvormige hoektorens als er nu bijvoorbeeld nog op Kasteel Biljoen zitten. In de 18e eeuw zijn deze torens van Landfort verwijderd.

  Het huidige huis is in 1980 geheel gerestaureerd. De gracht en de brug zijn voor ons doel van waarde. De oranjerie kan als trouwzaal worden gebruikt.

  "Al kuierend bereikten wij den Noordoosthoek van het buiten en daar vonden we onzen IJsel, hier tamelijk smal, maar vrij snel stroomend. Een brug leidde er over, maar die ligt al op Pruisisch gebied, onze grenspaal stond er vlak voor. Schildwachten waren niet te zien, ik verstoutte mij dus om een beetje over de leuning te hangen en er naar te kijken, hoe de bandvormige bladeren van pijlkruid en egelskop mee kronkelden met het bewegend water. En meteen staat er een Pruisisch soldaat tusschen mijn grenspaal en de brug en snijdt mij den terugweg af naar ons dierbaar Vaderland. Ik vroeg hem natuurlijk in mijn mooiste Duitsch, waar hij van daan kwam, want hij moest, dacht ik, om daar te komen wel Hollandsch gebied hebben betreden en onze neutraliteit geschonden. Maar hij wist mij uit te leggen, dat een stukje van het landgoed tusschen grenspaal 728 en 729 (red. waarschijnlijk 718 en 719) nog net op Pruisisch gebied lag en daar had hij dan ook in de struiken verscholen zijn strooien schildwachthuisje. We hebben toen het grensincident voor gesloten verklaard en ---".

  Jac. P. Thysse - De IJsel, Zaandam 1916

   

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Foto's

  Uit het archief

 • Waterpartij Landfort Megchelen

  Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen