Waterpartij Grote Waterval Sonsbeek

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Waterpartij Grote Waterval Sonsbeek
  Naam:
  Waterpartij Grote Waterval Sonsbeek
  Soort object:
  Waterpartij
  Plaats:
  Arnhem
  Gemeente:
  Arnhem
  Watergang 1:
  St. Jansbeek
  Eigenaar:
  Arnhem
  Monument:
  Rijksmonument
  Bouwperiode:
  1800 - 1900
  Cultuurhistorisch geheel:
  Sonsbeek
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

   

  Park Sonsbeek is een rijksmonument. In de St. Jansbeek bevindt zich onder andere de Grote Waterval. Toeristisch uitje met een hoog nostalgisch gehalte. Op de plek van de Grote Waterval  stond vroeger de zogenaamde Gelderse Molen (oliemolen).

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Waterpartij Grote Waterval Sonsbeek

  De Grote Waterval is in 1826 aangelegd door Hendrik baron van Heeckeren, die het landgoed in 1821 had verworven. De plek wordt ook wel de Grot genoemd, vanwege de grot die zich pal achter de waterval bevindt.

  Er is wel eens geopperd dat de naam 'Sonsbeek' een verbastering zou zijn van 'Sint-Jansbeek'. Aannemelijk is dit echter niet. Het is meer waarschijnlijk dat het park is genoemd naar de uit Duitsland afkomstige Anna van Sonsbeeck, die in het begin van de 17e eeuw een huis en een molen aan de beek bezat.

  Arnhem heeft zich in de Middeleeuwen ontwikkeld rondom de St. Jansbeek. De beek bood boeren en molenaars mogelijkheden om er hun bedrijvigheid uit te oefenen. Molenaars hadden in de St. Jansbeek stuwvijvers aangelegd, die moesten dienen als waterreservoir voor hun molens. Begin 19e eeuw werden deze in opdracht van baron van Heeckeren uitgegraven tot siervijvers. Overal waar nu een waterval is, heeft ooit een watermolen gestaan.

   

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Waterpartij Grote Waterval Sonsbeek

  Reacties

  1. Geplaatst door José Warnaar op 02-09-2013 om 10:31

   Uit een erfenis van een oud tante heb ik foto's gevonden van een waterval in Arnhem. Foto is genomen op 1 september 1941. Ik vraag mij af of dit de waterval Sonsbeek is. Ik kan helaas geen foto bijsluiten. Ik wacht uw reactie graag af. Als u mij een kopie van de foto stuurt - WRIJ, tav H. Marsman, zal ik er gaarne naar kijken en u bericht doen

  2. Geplaatst door Peter de Jong op 09-03-2013 om 23:28

   Heb nog originele zwart/wit foto's jaren 1920 (ca) van Waterval Sonsbeek/Arnhem uit familiebezit © Mogen die foto's - met bronvermelding uiteraard - op onze website?

  Reactie plaatsen