Waterpartij Bergh

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Waterpartij Bergh
  Naam:
  Waterpartij Bergh
  Soort object:
  Waterpartij
  Plaats:
  s-Heerenberg
  Gemeente:
  Montferland
  Adres:
  Hof van Bergh 8
  Eigenaar:
  St. Huis Bergh
  Monument:
  Rijksmonument
  Bouwperiode:
  1200 - 1300
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  De gracht van Huis Bergh maakt onderdeel uit van het cultuurhistorisch erfgoed.

  De archieven van Huis Bergh zijn voor onderzoekers toegankelijk.

              Bergh, de ryxte
              Bronkhorst, de adelyxte
              Baer, de oudste
              Wisch, de stoutste

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Waterpartij Bergh

  De geschiedenis van Kasteel Huis Bergh gaat terug tot in de 13e eeuw. De thans nog bestaande oudste delen dateren uit de 14e tot de 17e eeuw. In 1735 brandde het kasteel voor de eerste maal af. Het werd daarna weliswaar weer opgebouwd, maar niet meer permanent bewoond. In 1912 kocht textielbaron Jan Herman van Heek Huis Bergh van Fürst von Hohenzollern-Sigmaringen. Het huis verkeerde toen in een erbarmelijke staat. Van Heek liet het kasteel restaureren en bracht er vanaf 1915 met zijn gezin de zomermaanden door. In 1939 werd het kasteel nogmaals door brand geteisterd, In 1941 volgde restauratie. Van Heek droeg in 1946 zijn eigendom over aan de Stichting Huis Bergh. Het kasteel heeft thans een museale functie.

  De heren van den Bergh behoorden in de Middeleeuwen tot één van de vier bannerheren in de Graafschap. (Bannerheer: een bezitter van een onafhankelijke heerlijkheid die onder eigen banier = vlag ten strijde trekt)

  Medio 15e eeuw gingen de heren van den Bergh de titel van graaf voeren.

  Tachtigjarige Oorlog: het verraad

  Beroemdste historische gebeurtenis in de geschiedenis van Bergh is het zogenaamde verraad van Willem IV, graaf van den Bergh.

  Willem werd geacht aan de zijde van Willem van Oranje te staan. Door huwelijk met Oranje's zuster Maria waren ze immers zwagers. In 1583 bleek Graaf Willem echter contacten te onderhouden met de Spaanse kant. Graaf Willem werd gevangen genomen en later toch weer vrij gelaten. Hij overleed kort daarna. Zijn zoon Herman bleef de Spaanse zijde trouw en streed ook daadwerkelijk mee in Spaanse dienst.

  In de 18e eeuw kwam Huis Bergh in bezit van het geslacht Von Hohenzollern-Sigmaringen. In 1912 kocht Van Heek het kasteel, waardoor het weer in Nederlandse handen kwam.

  Vlakbij het kasteel staat het beeldje van Mechteld van Ham (zie foto's). Mechteld was een oude vrouw, die in 1605 werd beschuldigd van hekserij. Ze werd driemaal in het watertje De Laak bij Azewijn gegooid en bleef drijven. In die tijd betekende dat "schuldig aan hekserij". Mechteld eindigde haar leven dan ook op de brandstapel. Een triest watererfgoed verhaal.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Waterpartij Bergh

  Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen