Watermolen Ruurlo

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Watermolen Ruurlo
  Naam:
  Watermolen Ruurlo
  Soort object:
  Watermolen
  Plaats:
  Ruurlo
  Gemeente:
  Berkelland
  Adres:
  Vordenseweg 2
  Watergang 1:
  Baakse Beek
  Eigenaar:
  Berkelland + Particulier
  Monument:
  Rijksmonument
  Bouwperiode:
  1700 - 1800
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  De watermolengebouwtjes maken onderdeel uit van het cultuurhistorisch erfgoed. De gebouwtjes staan aan de Baakse Beek vlakbij het kasteel Ruurlo.

  Het molenhuis op de noordelijke oever is van rode baksteen en vakwerk. Het heeft een schilddak met Oud-Hollandse pannen. Het molengebouw op de andere oever is voor een deel beschoten met geteerde planken.

  Het ene gebouwtje is eigendom van de gemeente Berkelland en het andere gebouwtje met de stuw en de brug is particulier eigendom. De gebouwtjes zijn niet toegankelijk voor publiek.

  Rijksmonument 529507 onderdeel van complex nr. 529501

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Watermolen Ruurlo

  De koren- en oliemolens van Ruurlo behoorden tot het landgoed Ruurlo, dat eeuwenlang in bezit is geweest van de familie Van Heeckeren. De eerste vermelding van de watermolens dateert van 1786. De familie Van Heeckeren was toen al eigenaar van het landgoed.

  De molens draaiden op het water van de Baakse Beek. Voor het laten draaien van de molens was de watervoorziening uit het Ruurlose Broek essentieel. Het Broek was vanaf de Middeleeuwen domeingrond met als erfrichters de heren van Ruurlo. In 1813 kwam dit domeinrecht bij Koning Willem I, maar het erfrichterschap bleef bij de Van Heeckerens. In 1828 deed de koning afstand van zijn rechten. Tevens werd de verdeling van de grond bevolen, gelijk de voorwaarden bij een markenverdeling. Bij Koninklijk Besluit van 16 september 1834 werd de verdeling van het Broek definitief goedgekeurd en kon door de ingestelde Ruurlose broekcommissie een begin worden gemaakt met de verbetering van de ontwatering van de broekgronden. Voorwaarde voor het realiseren van een betere ontwatering was grip te krijgen op de stuwrechten bij de molens. Men moest tot overeenstemming zien te komen met de eigenaren van de waterrechten bij de molens, waarvan een dus de eigenaar van de molens van Ruurlo was. En daar zat de moeilijkheid: afstand doen van stuwrechten was zeker toen een proces van lange adem.

  De tijd werkte overigens wel mee: watermolens verloren meer en meer hun functie, ook die van Ruurlo.

  Rond 1830 werd het waterrad van de molen gesloopt. De molengebouwtjes zijn er nog wel.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Foto's

  Uit het archief

 • Watermolen Ruurlo

  Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen