Watergang St. Jansbeek Waterwerken Arnhem

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Watergang St. Jansbeek Waterwerken Arnhem
  Naam:
  Watergang St. Jansbeek Waterwerken Arnhem
  Soort object:
  Watergang
  Plaats:
  Arnhem
  Gemeente:
  Arnhem
  Watergang 1:
  St. Jansbeek
  Eigenaar:
  WRIJ
  Cultuurhistorisch geheel:
  Sonsbeek
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

   

  De diverse waterwerken in park Sonsbeek te Arnhem zijn niet natuurlijk, maar aangelegde, cultuurhistorisch interessante werken .

  Het waterschap nam in 1996 de eigendom en het beheer en onderhoud van alle stadswater in Arnhem over.

  In 2005 werd de brug aan de Sonsbeekweg gerestaureerd.

  Zie ook Grote Waterval, Watermolen De Witte Molen, Begijnemolen, Zwanenbrug.

  Tot het stedelijk water behoren de watersystemen van

  Slijpbeek (Mariëndaal)
  St. Jansbeek (Zypendaal, Sonsbeek)
  Klarenbeek (met Molenbeke)
  Beek op Angerenstein
  Beek op de Paasberg
  En in Rozendaal en Velp

  Rozendaalsebeek
  Beekhuizensebeek (Biljoen)

  Zie ook Watergang St. Jansbeek sprengkoppen 

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Watergang St. Jansbeek Waterwerken Arnhem

  De St. Jansbeek is tegenwoordig een aaneenschakeling van sierlijke waterpartijen, op Zypendaal met de Kasteelvijver en de Spiegelvijver en op Sonsbeek de Grote Vijver, de Koude Vijver en de Fonteinvijver. De fontein in deze laatste vijver spuit al sinds het begin van de 19e eeuw zijn water omhoog.

  In 1821 kwam Sonsbeek in het bezit van Hendrik J.C.J. baron van Heeckeren van Enghuizen. Tot 1899, toen de gemeente het park in eigendom overnam, drukten de Van Heeckerens hun stempel op de huidige aanleg en uitstraling van het park. Zij lieten de stuwvijvers verfraaien tot siervijvers en puur voor het genot lieten ze romantische watervallen en cascades op het landgoed aanleggen.

  Waar nu de Grote Waterval zijn water overstort heeft ooit de Gelderse Molen gestaan. De locatie wordt ook wel de Grot genoemd, vanwege de grot die zich pal achter de waterval bevindt. De Grote Waterval heeft behalve een cultuurhistorische ook een hoge recreatieve waarde. De waterval heeft altijd vele bezoekers getrokken, zeker ook vanwege de grot en de grote stenen, waaruit de grot is opgebouwd. Spectaculair - nog altijd - is een wandelingetje door de grot achter de waterval langs.

  Op de plek van de Kleine Waterval stond vroeger de Sonsbekermolen. Deze waterval is iets ouder dan de Grote Waterval. De Kleine Waterval is in 1998 volledig gerenoveerd.

  Dan is er het Waterstraatje, dat zich bevindt op de grens met Zypendaal. De beek stort hier vanuit de Spiegelvijver van Zypendaal in de Grote Vijver van Sonsbeek. Een soort verzameling grote keien waar het water tussendoor kan spatten. Hier zou vroeger de molen van Naberman hebben gestaan. Bijzonder en ook een beetje vreemd zijn de grote stenen stoelen van waaruit men op het straatje kan kijken. 

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Watergang St. Jansbeek Waterwerken Arnhem

  Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen