Watergang St. Jansbeek sprengkoppen

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Watergang St. Jansbeek sprengkoppen
  Naam:
  Watergang St. Jansbeek sprengkoppen
  Soort object:
  Watergang
  Plaats:
  Arnhem
  Gemeente:
  Arnhem
  Watergang 1:
  St. Jansbeek
  Eigenaar:
  WRIJ
  Monument:
  Rijksmonument
  Cultuurhistorisch geheel:
  Sonsbeek
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  De St. Jansbeek ontspringt achter Kasteel Zypendaal en stroomt vandaar naar de Rijn. De beek is een zogenaamde sprengenbeek, een in een heuvel uitgegraven kop waaruit het water continu opborrelt.

  De beek heeft meerdere sprengenkoppen, die gezamenlijk de St. Jansbeek vormen. Het is dus geen natuurlijke beek, maar een door mensenhand gegraven water, zij het dan ook eeuwen geleden. Op zijn weg van maar 2,5 km moet de beek een hoogte van 35 m overwinnen. Geen wonder dat aan de beek al in de Middeleeuwen watermolens werden gebouwd.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Watergang St. Jansbeek sprengkoppen

  In 1821 kwam het landgoed in het bezit van Hendrik J.C.J. Baron van Heeckeren van Enghuizen. Mede door zijn toedoen zou Sonsbeek veranderen in een idyllisch landgoed met spannende recreatieve elementen, vooral bedoeld voor de pronk. De meeste watermolens werden afgebroken. Alleen de Witte Watermolen en de Begijnemolen bleven gespaard. Op sommige andere plaatsen moesten watermolens wijken voor romantisch aangelegde vijverpartijen en watervallen.

  De aankoop van het park door de gemeente Arnhem in 1899 maakte dat Sonsbeek kon uitgroeien tot het zeer bijzondere stadspark wat het nu is. Een stadspark niet alleen voor het zondagmiddagvertier van de Arnhemmer, maar een park met elementen, hoeken en doorkijkjes, die het een bijzondere cultuurhistorische uitstraling geven. Een park ook, waarin niet in de laatste plaats het water het park een belangrijke meerwaarde geeft. Sonsbeek is in zijn geheel tot Rijksmonument verklaard.

  De St. Jansbeek  is genoemd naar de Ridderorde van St. Jan (Johannieters), officiële naam: Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta, opgericht anno 1113. Het was een geestelijke ridderorde die zich rond 1300 in Arnhem vestigde. Met St. Jan wordt Johannes De Doper bedoeld.

  Volgens sommigen zou de St. Jansbeek naamgever van het park zijn. Jansbeek zou dan zijn verbasterd tot Sonsbeek. Anderen opteren ervoor dat het park is vernoemd naar Anna van Sonsbeeck, die hier in de 17e eeuw een huis en een molen aan de beek bezat.

  De tweede optie klinkt meer waarschijnlijk, maar voor een waterschap is de eerste theorie wel zeer verleidelijk.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Foto's

  Uit het archief

 • Watergang St. Jansbeek sprengkoppen

  Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen