Watergang Oude IJssel Laag-Keppel

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Watergang Oude IJssel Laag-Keppel
  Naam:
  Watergang Oude IJssel Laag-Keppel
  Soort object:
  Watergang
  Plaats:
  Laag-Keppel
  Gemeente:
  Bronckhorst
  Watergang 1:
  Oude IJssel
  Eigenaar:
  WRIJ
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  Dit stukje van de Oude IJssel ligt in een parkachtige omgeving en heeft een sterke cultuurhistorische uitstraling (kasteel, watermolen, spinnenkopmolen, schut- en keersluis).

  De watermolen te Laag-Keppel staat op één van de mooiste plekjes aan de Oude IJssel. Niet alleen vanwege de watermolen met de daarbij gelegen spinnenkopmolen, maar ook vanwege het prachtig aan de rivier gelegen Kasteel Keppel. Loop vanaf de watermolen richting Laag-Keppel door het oude dorpsstraatje naar de verstilde Oude IJsseltak met de oude scheepvaartsluis en geschiedenis is dan voelbaar dichtbij; het verleden herleeft. De scheepvaartsluis had na 1953 zijn functie verloren en kwam er steeds armzaliger bij te liggen. Eigenlijk bekommerde zich niemand hierom. In 2006 werd op het laatste nippertje en op initiatief van het waterschap een stukje cultuurhistorie in ere hersteld: de sluis werd gerestaureerd.

  Uit:   Geboorte grond. In het land van Rijn en IJssel - John Jansen van Galen (Amsterdam , 1998)

  "Voor mij in Laag-Keppel een paar helder witte gevels en boven de bomen uit het torentje van het kasteel. De rivier stroomt breed onder een brug door, nauwelijks rimpelend in het windje, omzoomd door kragen van dofbruin riet dat zich in het water spiegelt, net als de eikenbomen, een visser op de oever en het heel lichte blauw en zware grijs in de hemel waar een bleke zon tussendoor probeert te komen".

   

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Watergang Oude IJssel Laag-Keppel
  Nog geen informatie aanwezig. Correctie of aanvulling doorgeven
 • Foto's

  Uit het archief

 • Watergang Oude IJssel Laag-Keppel

  Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen