Watergang Berkel De Velhorst Lochem

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Watergang Berkel De Velhorst Lochem
  Naam:
  Watergang Berkel De Velhorst Lochem
  Soort object:
  Watergang
  Plaats:
  Lochem
  Gemeente:
  Lochem
  Watergang 1:
  Berkel
  Eigenaar:
  WRIJ
  Monument:
  Rijksmonument
  Bouwperiode:
  1700 - 1800
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  Huize De Velhorst is gelegen in het stroomdal op de zuidoever van de Berkel. De ligging van huis en landgoed zijn hier gezichtsbepalend voor de Berkel.

   

  In de directe omgeving bevinden zich de Staringkoepel en de kleine ophaalbrug over de Berkel (zie Brug Ophaalbrug Velhorst Kloekhorsterstuw Almen).

  Op 13 juni 2008 is landgoed De Velhorst rijksmonument geworden, nummer 520293. Hiermee is een stukje Berkel tevens rijksmonument geworden.

  "De ene vijver, de Huisvijver, ligt direct ten noorden van het huis; de andere, de Spiegel- of Achtervijver, ligt ten westen van het huis aan het  einde van de aanleg; deze vijver staat in verbinding met een oude Berkelarm. Vanuit het huis zijn verschillende vista's en wandelingen over en door het landschap op de boerderijen. Een vista loopt over de  parkweide en de Spiegel- of Achtervijver het open landschap  in richting Berkel. Het gezicht wordt aan de noordkant begeleid door een met bosschages en bomen beplante sloot, die vanaf de Huisvijver westwaarts naar de Berkelarm loopt".

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Watergang Berkel De Velhorst Lochem

  De historische buitenplaats De Velhorst dateert uit de 18e eeuw. Een van de bewoners is Van Löben Sels geweest, een naam die terug komt in de geschiedenis van het Waterschap van de Berkel.  A.D.P.V. van Löben Sels was van 1882 toto 1889 de eerste ingenieur van dit waterschap. In 1972 werd de Vereniging van Natuurmonumenten in Nederland eigenaar van landgoed en huis.

   

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Foto's

  Uit het archief

 • Watergang Berkel De Velhorst Lochem

  Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen