Watergang Barchemse Veengoot

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Watergang Barchemse Veengoot
  Naam:
  Watergang Barchemse Veengoot
  Soort object:
  Watergang
  Plaats:
  Barchem
  Gemeente:
  Lochem
  Watergang 1:
  Barchemse Veengoot
  Eigenaar:
  WRIJ
  Bouwperiode:
  1800 - 1900
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier
  Nog geen informatie aanwezig. Correctie of aanvulling doorgeven
 • Watergang Barchemse Veengoot

  Het landgoed De Wildenborch waterde af op de Baakse Beek, maar die waterafvoer liet ernstig te wensen over. De eigenaar van De Wildenborch, de dichter A.C.W. Staring, wilde hierin verbetering brengen door in 1804 een afwateringskanaal aan te laten leggen dat zou uitmonden in de Berkel. Dat plan stuitte op bezwaren van Lochem, die nog meer afvoer van water over hun grondgebied bepaaldelijk niet zagen zitten: de Berkel zorgde al zo vaak voor wateroverlast. Staring zette echter door. Het kanaaltje dat de naam Wildenborchse Veengoot zou krijgen was direct een groot succes. De eigenaren van de Marke Barchem groeven daarop op hun beurt de Barchemse Veengoot en lieten die op de Wildenborchse Veengoot aansluiten. In ruil voor deze verbetering in de waterafvoer droegen zij bij in de aanlegkosten van de watergangen.

  Staring begreep dat de voor een echte regionale oplossing van het probleem van de waterafvoer er tevens een verbetering van de gehele Berkel nodig zou zijn. Hoewel hij hier diverse keren op heeft aangedrongen gelukte het niet een Berkelverbeteringsplan uitgevoerd te krijgen. Staring's zoons Winand en Willem zouden het stokje van hem overnemen. Het zou overigens tot 1882 duren voordat er een waterschap voor De Berkel werd opgericht.

  (zie Waterpartij Wildenborch)

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Foto's

  Uit het archief

 • Watergang Barchemse Veengoot

  Reacties

  1. Geplaatst door Marijn Kempe op 17-02-2016 om 12:18

   Hallo,Wij zijn via school bezig met een opdracht over de Barchemse veengoot. Hierbij viel onze interesse op het houten bruggetje. Echter kunnen wij hier geen informatie over vinden.Zou u ons verder kunnen helpen?Met vriendelijke groet,Marijn Kempe. Reactie waterschap: de vraag is doorgestuurd naar Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

  Reactie plaatsen