Watergang Baakse Beek Wiersse Kranenburg

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Watergang Baakse Beek Wiersse Kranenburg
  Naam:
  Watergang Baakse Beek Wiersse Kranenburg
  Soort object:
  Watergang
  Plaats:
  Kranenburg
  Gemeente:
  Bronckhorst
  Adres:
  Wiersserallee 9
  Watergang 1:
  Baakse Beek
  Watergang 2:
  Afwatering van de Wiersse
  Eigenaar:
  Particulier
  Monument:
  Rijksmonument
  Bouwperiode:
  1600 - 1700
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  De waterpartijen en oude rabattenbossen zijn essentiële elementen van het 300 ha grote landgoed.

  De Baakse Beek stroomt door het landgoed.

  In 2011 zijn in een oude meander op het landgoed vispassages aangebracht. De watergang. door het landgoed hersteld in 1987, is nu weer onderdeel geworden van het waterlopenstelsel van Waterschap Rijn en IJssel.

  De koren- en oliemolens en de vloeiweiden zijn sinds de 19e eeuw buiten werking, maar de stuw, die sedert de Middeleeuwen het nodige verval van het water leverde, de stenen van de molens, alsmede de visvijvers zijn nog steeds in de tuin te zien. Midden op het landgoed staat het hoofdgebouw en de twee bijgebouwen. De 16 ha grote tuin (met zijn 52 ha omringende landschapspark) waarin vele aparte elementen, zoals fonteinen, hekken in barokstijl en oude bruggen, is met de gebouwen Rijksmonument. De oude gebouwen van de vier landbouwbedrijven alsmede zes andere karakteristieke gebouwen zijn Gemeentemonument.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Watergang Baakse Beek Wiersse Kranenburg

  Landgoed de Wiersse wordt voor het eersrt vermeld in de 13e eeuw. Vanaf 1678 is het landgoed in handen van aanverwante families. Daartoe behoorde de familie De Stuers. Victor de Stuers (1843 - 1916) was grondlegger van de Nederlandse Monumentenzorg. Hij gaf de aanzet tot de bouw van het Rijksmuseum in Amsterdam. Zijn dochter Alice verplaatste de historische aankleding van haar vaders Grote Zaal vanuit hun Haagse woning naar De Wiersse. Het landgoed is ondergebracht in een Algemeen Nut Stichting. De familie voert nog steeds het beheer. Landgoed De Wiersse is vooral bekend vanwege zijn 16 ha grote tuinen, die worden opengesteld op enkele dagen in het voorjaar, de zomer en de herfst. Rondleidingen zijn ook mogelijk. Voor nadere informatie zie www.dewiersse.nl.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Watergang Baakse Beek Wiersse Kranenburg

  Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen