Watergang Baakse Beek Huis Ruurlo

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Watergang Baakse Beek Huis Ruurlo
  Naam:
  Watergang Baakse Beek Huis Ruurlo
  Soort object:
  Watergang
  Plaats:
  Ruurlo
  Gemeente:
  Berkelland
  Adres:
  Vordenseweg 2
  Watergang 1:
  Baakse Beek
  Eigenaar:
  Berkelland
  Monument:
  Rijksmonument
  Bouwperiode:
  1300 - 1400
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  De watergang op het landgoed Buitenplaats Ruurlo is onderdeel van het cultuurhistorisch erfgoed.

  Buitenplaats Ruurlo is Rijksmonument (d.d. 17 juli 2008, monumentnummer 529501)

  Hierbij zijn ook de Baakse Beek ter plaatse, de toegangsbrug van het kasteel en de watermolengebouwtjes (zie Watermolen Ruurlo) monument geworden.

  Uit de monumentenverklaring: 

  "Het deels in formele (oprijlaan), maar met name in landschapsstijl aangelegde park wordt doorsneden door de Baakse Beek. Deze beek voedt van oudsher de grachten, die in de 19e eeuw grotendeels tot landschappelijke vijverpartijen vergraven werden. De ontmantelde watermolen ten zuidwesten van het huis herinnert nog aan de economische bedrijvigheid, die met de beek verbonden was. Het door de buitengracht begrensde terrein van het rondom het huis gelegen binnenpark is de in de 19e eeuw ingericht als een landschappelijk park, waarbij de gracht rond het huis werd vergraven tot een beeldbepalende landschappelijke vijverpartij en de vrijgekomen grond werd benut voor het aanbrengen van glooiende verhogingen in het terrein".

  Op het landgoed ligt ook een rabattenbos. Bijzonder is de in 1885 aangelegde doolhof met beukenheggen. De Baakse Beek voedt de grachten en waterpartijen op het landgoed. De toegangsbrug is een uit rode baksteen opgetrokken dubbele boogbrug. Het watermolencomplex is op deze erfgoedsite apart opgenomen.

  In de omgrachting aan de westkant van Kasteel Ruurlo ligt onder de brug een stuw uit 1878. Uit de monumentenverklaring: een opschrift vermeldde:

  "Toen men schreef 1877 en een

  legde men van deze brug den laatsten steen

  Naar het geen alle verzekeren

  Jacob Carel van Heeckeren".

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Watergang Baakse Beek Huis Ruurlo

  De geschiedenis van Huize Ruurlo gaat in ieder geval terug tot 1326. Het huis was aanvankelijk in bezit van het geslacht Van Roderlo, maar van de 14e tot in de 20ste eeuw (met een onderbreking van 1686 tot 1727. Toen in bezit van Schimmelpenninck van der Oije) eigendom van de Van Heeckerens.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Watergang Baakse Beek Huis Ruurlo

  Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen