Spuisluis Arnhem

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Naam:
  Spuisluis Arnhem
  Soort object:
  Sluis
  Plaats:
  Arnhem
  Gemeente:
  Arnhem
  Adres:
  Rijnkade 28
  Watergang 1:
  Rijn
  Watergang 2:
  St. Jansbeek
  Monument:
  Rijksmonument
  Bouwperiode:
  1850 - 1900
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  Uit het Monumentenregister

  Spuisluis van het type duikersluis met een directe afwatering in de Rijn, gesitueerd op de Rijnkade. De sluis regelt de waterafvoer van riolen en voormalige waterstromen (overkluisde en verlegde beekstromen, grachten) uit de Arnhemse binnenstad. De gietijzeren heugelstang met tandwielen dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw.

  De sluis bestaat uit een gietijzeren rechte heugelstang met tandwielen en ingezwenkte voet op een rechthoekige onderbouw, welke is voorzien van een (niet oorspronkelijke) bakstenen omranding. De rechthoekige put-opening wordt afgesloten door een dubbel ijzeren luik. Boven de waterspiegel van de Rijn bevinden zich afvoeropeningen. 

  Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de afwatering van het in noordelijke richting sterk glooiende Arnhemse landschap, waarin waterstromen (waaronder de voor het ontstaan van Arnhem belangrijke St. Jansbeek) en rioleringen een weg zoeken naar de Rijn. Deze uitwateringssluis met gietijzeren heugelstang vormt een belangrijk voorbeeld van 19e eeuwse industrie en techniek.

  Nog geen informatie aanwezig. Correctie of aanvulling doorgeven
 • Nog geen informatie aanwezig. Correctie of aanvulling doorgeven
 • Foto's

 • Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen