Sluis De Pol Etten

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Sluis De Pol Etten
  Naam:
  Sluis De Pol Etten
  Soort object:
  Sluis
  Plaats:
  Terborg
  Gemeente:
  Oude IJsselstreek
  Adres:
  Nieuwe Sluisweg 1
  Watergang 1:
  Oude IJssel
  Eigenaar:
  WRIJ
  Bouwperiode:
  1950 - 1955
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  Sluis De Pol is vanwege zijn ligging midden in de Oude IJssel voor Waterschap Rijn en IJssel een uniek kunstwerk. De sluis ligt in De Heuven, een gebiedje dat bij Terborg hoort. Het werkadres voor het waterschap is Gaanderen.

  Deze sluis is hier in 1953 gebouwd.  De rivier is hier toen ook voor verlegd. De Pol is de vervanger van de sluis bij de Kemnade (zie daar).

  De sluis (en de stuw) zijn in 2011 gerenoveerd. Het vervangen van de versleten deuren, die ruim een halve eeuw dienst hebben gedaan, was onderdeel van de werkzaamheden. De sluisdeuren die zijn geplaatst, zijn ruim 5,5 meter hoog en 4 meter breed. Ze zijn gemaakt van 'goed hout' (met het keurmerk FSC) en wegen zo'n zes ton per stuk. Op 9 mei 2011 zijn de stuw en de sluis officieel in gebruik genomen.

  De sluis ligt midden in de watergang om de werking van zandtransport te verminderen.

  Sluis De Pol maakt onderdeel uit van een recreatieve en cultuurhistorische omgeving: recreatievaart, vissen, fietsen en wandelen (het Pieterpad loopt erover heen). Vlakbij bevindt zich de schaapskooi van het waterschap (zie daar) en de archeologische vindplaats van het eerste kasteel van Wisch (zie daar).

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Sluis De Pol Etten

  Sluis De Pol is vanwege zijn ligging midden in de Oude IJssel voor Waterschap Rijn en IJssel een uniek kunstwerk.

  Deze sluis/stuw is in 1953 nieuw op deze locatie gebouwd met een verlegging van de rivier. De Pol is de vervanger van Sluis De Kemnade (zie daar).

  (Bestek in 2 percelen. Aannemers waren  H. en A. Haverkort te Vroomshoop voor een aanneemsom van f 451.800,-- (perceel I) en de Arnhemsche Scheepsbouw Mij N.V. te Arnhem voor f 77.950,-- (perceel II).

  De sluis ligt midden in de rivier. De keuze hiertoe was gefundeerd op een van de conclusies in het rapport "Verbetering Oude IJssel. Verslag modelonderzoek sluis en stuw De Pol, Waterloopkundig Laboratorium te Delft", 1953. Zie Ver Loren van Themaat blz. 83 (als de sluis aan de zijkant zou liggen zou men meer last van het zandtransport hebben).

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Sluis De Pol Etten

  Reacties

  1. Geplaatst door Henk de steen op 09-05-2016 om 07:09

   ik wou gwn ff een reactie plaatsen tussen deze mensen. XD

  2. Geplaatst door Bob reviewd op 08-04-2016 om 07:33

   Ik heb deze sluis gereviewd en ik vind hem niet zo heel erg goed

  3. Geplaatst door Terborgs Belang op 28-12-2013 om 01:12

   Bij de sluis de Pol staat dat deze in Etten ligt. De sluis ligt echter in Terborg. Sluis De Pol ligt in de Heuve, een gebiedje wat vroeger inderdaad bij Terborg hoorde. Het werkadres voor het waterschap is Gaanderen.

  4. Geplaatst door Jos Knuvers op 08-04-2012 om 20:18

   In de jaren 50 ging ik met de fiets van Doetinchem naar Etten, waar mijn oma woonde. Is het mogelijk dat ik toen over De Pol ben gefietst?

  Reactie plaatsen