Pannerdensedijk Pannerden

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Pannerdensedijk Pannerden
  Naam:
  Pannerdensedijk Pannerden
  Soort object:
  Waterkering
  Plaats:
  Pannerden
  Gemeente:
  Rijnwaarden
  Waterkering:
  Pannerdensedijk
  Eigenaar:
  WRIJ
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  De Pannerdense dijk behoort tot de zogenaamde Landsdijken en is in 2004 in eigendom, beheer en onderhoud bij Waterschap Rijn en IJssel gekomen.

  Nog geen informatie aanwezig. Correctie of aanvulling doorgeven
 • Pannerdensedijk Pannerden

  Uit:  Kwartier nr. 4 - april 2011, informatieblad van ondere andere het Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg.

  De overstroming van Pannerden, 1926

  De laatste dagen van 1925 was het water in de rivier gestegen door zware regenval en een krachtige storm. Op Nieuwjaarsdag liepen de uiterwaarden van Angerlo onder water en ook het dorp Tolkamer werd overstroomd. Het water bleef stijgen, maar de situatie in Pannerden leek niet kritiek.

  In de vroege ochtend van 5 januari ging het echter fout; dijkwacht Hend Wezendonk was op weg naar huis nadat hij die nacht de wacht had gehouden op de Rijksbandijk toen hij erachter kwam dat de dijk was doorgebroken. Nadat het dorp was gewaarschuwd en de klokken werden geluid, werd geprobeerd om te redden wat er te redden was. Het vee werd naar hoger gelegen plaatsen gedreven en de bewoners werden geëvacueerd uit ondergelopen huizen. Het water zou op sommige plaatsen meer dan drie meter hoog komen te staan. De hulpverlening kwam in de loop van de ochtend op gang. Bewoners van naastgelegen dorpen waren snel ter plaatse om hulp te bieden en werden later bijgestaan door mariniers. Twee dagen na de ramp bracht koningin Wilhelmina een bezoek aan het ondergelopen gebied om de situatie te bekijken en met inwoners te spreken.

  Pas op 15 januari viel Pannerden weer droog en werd zichtbaar hoeveel schade het dorp en de omgeving had opgelopen. Wonder boven wonder zijn er geen slachtoffers gevallen onder de inwoners. Wel is er veel vee verloren gegaan, onder andere 47 varkens, 2555 kippen, 3 geiten en 80 konijnen. De schade was enorm; aan gebouwen f 48.000 aan roerend goed f 112.278.

  Bron:  De Waterplaag, J.W. van Petersen, Zutphen 1978

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Foto's

  Uit het archief

 • Pannerdensedijk Pannerden

  Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen