Oostendorper Watermolen Haaksbergen

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Oostendorper Watermolen Haaksbergen
  Naam:
  Oostendorper Watermolen Haaksbergen
  Soort object:
  Watermolen
  Plaats:
  Haaksbergen
  Gemeente:
  Haaksbergen
  Adres:
  Watermolenweg 3
  Watergang 1:
  Buurserbeek (oude tak)
  Eigenaar:
  Haaksbergen
  Monument:
  Rijksmonument
  Bouwperiode:
  1500 - 1600
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  De Oostendorper Watermolen is van grote cultuurhistorische waarde. De molen met zijn omgeving behoort tot de allermooiste plekjes in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel.

  De watermolen is op woensdag- en zaterdagmiddag open voor publiek (van 2 tot 5 uur). 

  De Oostendorper Watermolen is een dubbele watermolen uit 1548 met drie onderslagraderen. De molen werd gebruikt voor olie en koren. Het onderstuk van de molens bestaat uit Bentheimer steen, het bovenste gedeelte uit vakwerk. Beide molens hebben een pannendak.

  Tussen de beide molengebouwtjes bevindt zich een aalkorf, een soort houten gang met lattenbodem. Kleine aaltjes konden door de openingen in de bodem ontsnappen en grote palingen niet.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Oostendorper Watermolen Haaksbergen

  De eerste molen hier ter plekke is gebouwd in 1548. De eerste vermelding van de huidige molen is van iets later datum, namelijk 1633. Toen bouwde Willem Ripperda tot Weldam hier een nieuwe molen.

  Het is een door het water van de Buurserbeek aangedreven dubbele koren- en oliemolen. Hij werd gesticht door de Heren van Ahaus, die de molen lieten bouwen op gronden van het erve Oostendorp in de marke Langelo. De molen verving een stroomopwaarts gelegen molen aan de Vedderbrug, die door oorlogshandelingen was verwoest.

  De Oosterdorper molen is een onderslagmolen met drie raderen. De houten raderen hebben een diameter van 4,50 meter. De oliemolen heeft één rad, de korenmolen heeft er twee.

  Bij een overstroming in 1946 verdween de oliemolen in de kolk. Vier jaar later werd de molen herbouwd door architect Jan Jans. In 1987 volgde grondige restauratie en werden beide gebouwen opnieuw bedrijfsvaardig gemaakt. Een jaar later was de restauratie klaar (gevelsteen Renovatum MCMLXXXVIII).

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Oostendorper Watermolen Haaksbergen

  Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen