Huis Aerdt Aerdt

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Huis Aerdt Aerdt
  Naam:
  Huis Aerdt Aerdt
  Soort object:
  Overige
  Plaats:
  Herwen
  Gemeente:
  Rijnwaarden
  Adres:
  Molenhoek 3
  Eigenaar:
  Geldersche Kasteelen
  Monument:
  Rijksmonument
  Bouwperiode:
  1600 - 1700
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  Huis Aerdt is gebouwd in 1652 door jonker Walraven van Steenhuis. Na drie generaties Van Steenhuis kwam het gebouw in 1723 in bezit van het geslacht Van Hugenpoth. De Van Hugenpoth's bleven er wonen tot 1881 toen Cornelia Maria Theresia Josepha barones van Wijnbergen tot Bussloo, douarière (weduwe) van Alexander Wilhelmus Joannes Josephus baron van Hugenpoth van Aerdt overleed.

  Huis Aerdt is een Rijksmonument (nr. 21962). De gracht erbij eveneens (nr. 46770).

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Huis Aerdt Aerdt

  Huis Aerdt bleef tot 1881 in het bezit van deze familie. In 1881 ging de eigendom over op de familie Van Dorth tot Medler

  Al sinds de Middeleeuwen is aan Huis Aerdt de "dijkscouwe" verbonden. De bezitter van het huis oefende als dijkgraaf de rechten die bij de dijkschouw behoorde uit in het ambt Overbetuwe. (Waterplaag blz. 21).

  Meerdere leden van de familie Van Hugenpoth komen in de protollen van de Geërfdendagen en Notulen van de Dijkstoel voor, waaronder G.F. baron van Hugenpoth, heer van Aerdt (18e eeuw) en A.W.J.J. baron Hugenpoth van Aerdt(19e eeuw).

  Het Dijkbestuur van Aerdt  is een rechtsvoorganger van het Polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden, dat op zijn beurt weer werd opgevolgd door het Polderdistrict Oude Rijn, daarna door het Polderdistrict Rijn en IJssel en thans door Waterschap Rijn en IJssel.

  Huis Aerdt is jarenlang de zetel van het Polderdistrict Oude Rijn en na de samenvoeging met het Polderdistrict Rijn en IJssel de zetel van dat waterschap geweest.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Foto's

  Uit het archief

 • Huis Aerdt Aerdt

  Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen