Gracht Bredevoort

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Gracht Bredevoort
  Naam:
  Gracht Bredevoort
  Soort object:
  Gracht
  Plaats:
  Bredevoort
  Gemeente:
  Aalten
  Watergang 1:
  Schaarsbeek
  Eigenaar:
  WRIJ
  Monument:
  Rijksmonument
  Bouwperiode:
  1300 - 1400
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  Waterschap Rijn en IJssel heeft het eigendom, beheer en onderhoud van het stedelijk water in Bredevoort overgenomen van de gemeente.

  Rijksmonumentennummer 6875.

  De (voormalige) vestinggrachten werden (en worden) vanuit de Schaarsbeek gevoed. Bredevoort kreeg in 1338 van Graaf Reinoud II van Gelre het stadsrecht.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Gracht Bredevoort

  De eerste gracht werd omstreeks 1100 gegraven toen er van de stad Bredevoort nog geen sprake was. In die tijd moet ook het kasteel Bredevoort zijn ontstaan. Op het terrein van de voorburg is toen een nederzetting ontstaan die tot stad ging uitgroeien.

  In maart 1606 werd door de vestingbouwkundige Adriaen Anthonisz van Alcmaer rondom de oude gracht een nieuwe gracht met wallen aangelegd.

  In de jaren '30 van de vorige eeuw werd het grootste deel van de grachten gedempt. Ook de wallen zijn toen geslecht.

  De naam Bredevoort komt van brede voorde, dit is een brede doorgang door het moerasgebied = een zandrug in het moeras. De eerste vermelding dateert uit 1188, op de lijst van bezittingen van Filips I van Heinsberg, aartsbisschop van Keulen.

  Tot de heerlijkheid behoorden ook Aalten, Dinxperlo en Winterswijk.

  Bredevoort is vele malen belegerd geweest, in 1278, 1597, 1606 en 1672.

  In 1696 gaven de Staten van Gelre de heerlijkheid cadeau aan Koning-stadhouder Willem III. Beatrix is nog altijd Vrouwe van Bredevoort.

  Beleg van Bredevoort 1597

  Bredevoort werd onneembaar geacht vanwege de ligging in het moeras en vanwege de zware verdedigingswerken (waltorens, rondelen en ravelijnen en een dubbele gracht).

  Maurits trok op. De belegering duurde van 1 tot en met 9 oktober. De Spaanse troepen stonden onder gezag van de Spaansgezinde Hendrik van den Bergh.

  De Staatse troepen onder leiding van Maurits namen Bredevoort in. Maurits heeft hierbij gebruik gemaakt van een kurkbrug. Na de afzwering van Filips II werden de Staten van Gelre "Heer van Bredevoort". De Staten stelden Maurits aan als pandheer.

   

   

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Foto's

  Uit het archief

 • Gracht Bredevoort

  Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen