Deukerdijk Pannerden

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Deukerdijk Pannerden
  Naam:
  Deukerdijk Pannerden
  Soort object:
  Waterkering
  Plaats:
  Pannerden
  Gemeente:
  Rijnwaarden
  Waterkering:
  Deukerdijk
  Cultuurhistorisch geheel:
  Oude Rijn
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  De Deukerdijk is al eeuwen verbonden met de geschiedenis van het waterschap; de dijk heeft daarmee een grote cultuurhistorische waarde.

  Gemaal Oude Rijn (zie Gemaal Oude Rijn Pannerden) staat aan de Deukerdijk. De Aerdtsedijk (zie Waterkering Aerdtsedijk Aerdt) ligt in het verlengde van de Deukerdijk.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Deukerdijk Pannerden

  De Deukerdijk is meedere keren doorgebroken. Dat was onder andere het geval in 1820. In het archief van het Dijkbestuur van Pannerden (inv. nr. 404) berust een bestek "Bestek en Konditiën tot aanbesteding (tot) het opmaken van den ingeschaarden Rhijndijk bij den doorbraaak in de deukerdijk van 1820 als meeden het leggen van een kweldam binne om de kolk van gemelden doorbraak". Het voorblad van het bestek staat onder "archief".

  In 1926 stonden grote delen van de Achterhoek onder water. In de Liemers was onder andere de Deukerdijk doorgebroken. Nog datzelfde jaar werd een bestek opgesteld voor het herstel van deze dijkdoorbraak. De werken werden uitgevoerd in de jaren 1926 - 1933. Het bestek is onder "archief" bijgevoegd.  

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Deukerdijk Pannerden

  Reacties

  1. Geplaatst door John Mulder op 16-04-2012 om 11:08

   De Deukerdijk is omstreeks het eind van de dertiende eeuw aangelegd en maakte deel uit van de zuidelijke Rijnbandijk. Vóór de aanleg van het Pannerdensch Kanaal in 1707 vormde de Deukerdijk een Overbetuwse bandijk. Opm. De Deukerdijk ligt niet in de Liemers!

  Reactie plaatsen