Defensiekunstwerk Olburgen

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Defensiekunstwerk Olburgen
  Naam:
  Defensiekunstwerk Olburgen
  Soort object:
  Overige
  Plaats:
  Olburgen
  Gemeente:
  Bronckhorst
  Watergang 1:
  IJssel
  Waterkering:
  IJsseldijk
  Eigenaar:
  WRIJ
  Bouwperiode:
  1950 - 1960
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  Het defensiekunstwerk ligt in de primaire waterkering van Waterschap Rijn en IJssel (dijkring 49). Het maakte vroeger deel uit van de zogenaamde IJssellinie.

  Het is een gemeentelijk monument.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Defensiekunstwerk Olburgen

  De IJssellinie - een stukje recente geschiedenis

  Kort na de Tweede Wereldoorlog ervoer het westen het Oostblok als een bedreiging. Het was de tijd van de Koude Oorlog. De in 1949 opgerichte NAVO besloot verdedigingslinies  aan te leggen om een eventuele opmars van Russische troepen te kunnen vertragen. De verdedigingslinie liep vanaf Zwitserland langs de Rijn naar de Noordzee. Noord- en oost Nederland vielen zo buiten het beschermde gebied. Om een groot gedeelte van Nederland te kunnen beschermen tegen een eventuele aanval heeft Nederland daarom in NAVO verband de IJssellinie aangelegd.

  De IJssellinie was een inundatieplan met een diepte van slechts ca. 45 cm: onder het water liggende watergangen zouden onzichtbaar worden, maar de ondergelopen landerijen zouden te ondiep zijn om er te kunnen varen.

  Door deze linie kon de rechteroever van de rivier tussen Nijmegen en Kampen over een breedte van minimaal 500 m onder water lopen. In de dijk zijn hiervoor inlaatwerken aangebracht.

  In het tweede helft van de 20ste eeuw kwam een einde aan de Koude Oorlog tussen Oost en West. De IJssellinie verloor zijn functie. Veel kunstwerken werden onklaar gemaakt of afgebroken. In het landschap liggen her en der nog relicten.

  Zie onder andere:

  Stichting Menno van Coehoorn, De Rijn-IJssellinie. Relicten van Hollands laatste waterlinie 1950 - 1964, uitgave 2008

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Foto's

  Uit het archief

 • Defensiekunstwerk Olburgen

  Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen