Brug Ulft Oude IJssel

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Brug Ulft Oude IJssel
  Naam:
  Brug Ulft Oude IJssel
  Soort object:
  Brug
  Plaats:
  Ulft
  Gemeente:
  Oude IJsselstreek
  Watergang 1:
  Oude IJssel
  Eigenaar:
  Oude IJsselstreek
  Bouwperiode:
  1960 - 1970
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier

  De brug Ulft over de Oude IJssel is één van de weinige hefbruggen in de Achterhoek.

  Ook in Hengelo en Apeldoorn zijn vergelijkbare bruggen te vinden.
  De brug is tegenwoordig niet meer van belang voor het scheepvaartverkeer. Mogelijk zijn er nieuwe kansen voor de recreatievaart.

  De brug was vroeger eigendom van Waterschap Rijn en IJssel. In 2010 is de de eigendom van de brug overgedragen aan de gemeente Oude IJsselstreek. Dit omdat de brug niet langer van belang is voor de scheepvaart, maar enkel nog een functie heeft als onderdeel van de weg.

  Direct stroomafwaarts van de brug staat op de rechteroever nog de zeer goed bewaarde oude stuwwachterswoning, gebouwd omstreeks 1900 volgens hetzelfde ontwerp als de overige sluis/stuwwachterswoningen. Deze woning, nu in particulier bezit, is uitwendig niet of nauwelijks verbouwd.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Brug Ulft Oude IJssel

  In 1964 heeft het Waterschap van de Oude IJssel het onderhoud van de brug overgenomen van Rijkswaterstaat (archief Ws. OIJ 1958 - 1980 inv. nr. 986).

  In 2010 is de brug in samenwerking met de gemeente Oude IJsselstreek in oude glorie hersteld. De brug kan niet meer op en neer, maar alle oude elementen zijn bewaard.

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Foto's

  Uit het archief

 • Brug Ulft Oude IJssel

  Reacties

  1. Geplaatst door Gert jansen op 25-02-2014 om 11:47

   Net voor de brug woonde een kleermaker. Mijn moeder was daar in dienst als werkster voordat ik geboren was. Op een morgen ging mijn moeder naar de waterkant en sloeg de emmer in het water,en kopje onder drie keer aan de haak anders was mijn Moe verdronken. Mijn Moeder heette Marie Gerritsen van de hoge weg naast het kerkhof in ulft twee dank U bij voorbaat G.Jansen

  2. Geplaatst door W. van Soldt op 04-11-2013 om 15:04

   De brug Ulft over de Oude IJssel is één van de weinige hefbruggen in Nederland. Met de term "weinige" wordt te kort gedaan aan de bestaande hefbruggen en dat is toch een aanzienlijk aantal. Als voorbeeld: - de Hefbruggen (2 st.) te Spijkenisse, dit zijn de oude delen van de Moerdijkbrug, 1000 ton per brug, aandrijfvermogen 2x250 kW per val, - Hefbrug Son; - Tafelbrug te Weesp; - Botlekbrug o/d Oude Maas; - Calandbrug te Rozenburg; - Hefbrug Alphen a/d Rijn; - Hefbrug Boskoop; - Hefbrug Waddinxveen; - diverse hefbruggen in Noord Brabant over het Wilhelminakanaal; - De "Hef" als monument in Rotterdam - Spoorbrug Gouda; - Spoorbrug Dordrecht; - diverse overige hefbruggen van de NS. Dan er ook nog hefbruggen in Friesland, dus er mag dus wel worden gesproken over een respectabel aantal al zijn ze in de minderheid t.o.v. de klap- en ophaalbruggen. U heeft volmaakt gelijk. De site zal worden aangepast van "Nederland" naar "Achterhoek". Hartelijk dank voor uw reactie. Graag nog meer reacties !

  Reactie plaatsen