Brug Twentekanaal Lochem bij station

Opnieuw zoeken Ga terug naar zoekresultaten
 • Naam:
  Brug Twentekanaal Lochem bij station
  Soort object:
  Brug
  Plaats:
  Lochem
  Gemeente:
  Lochem
  Watergang 1:
  Twentekanaal
  Eigenaar:
  Rijkswaterstaat
  Heeft u ook een leuk verhaal of wilt u reageren op dit object? Klik dan hier
  Nog geen informatie aanwezig. Correctie of aanvulling doorgeven
 • Het Twentekanaal is aangelegd door Rijkswaterstaat. Het kanaal ligt tussen Zutphen en  Enschede - met halverwege Delden en Goor een zijtak naar Almelo. De graafwerkzaamheden begonnen in 1930. De hoofwaterweg naar Enschede kwam in 1938 gereed, de zijtak naar Almelo in 1953. De werkzaamheden zijn voornamelijk als werkverschaffingsproject uitgevoerd.

  Aanvankelijk duidde men de waterweg aan met de naam Twente-Rijnkanaal. Men wilde om, behalve het huidige, gerealiseerde Twentekanaal, ook een waterweg dwars door de Achterhoek vanaf de Rijn via Didam en Vorden  graven. Het hele complex aan waterwegen omschreef men met de term Twentekanalen. Toen naast de hoofdvaarweg van Zutphen naar Enschede ook de zijtak naar Almelo een feit was er daadwerkelijk sprake van twee kanalen. Nog steeds is de officiële naam de Twentekanalen. Het noord-zuidkanaal door de Achterhoek is er nooit gekomen.

  Het kanaal diende aanvankelijk vooral voor de aanvoer van grondstoffen voor de textielindustrie van Twente. Na de aanleg werd het kanaal ook voor de economische ontwikkeling van de aanliggende plaatsen van belang. Een heel ander aspect is het belang dat het kanaal speelde in de verbetering van de waterbeheersing in de gehele regio. Thans maakt ook de recreatievaart gebruik van het kanaal.

  Het kanaal ligt voor een groot deel in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel. Voor het waterschap is het kanaal van groot belang. De Berkel loost op enkele plaatsen water op het kanaal: via de Bolksbeek bij Haarlo, bij Lochem en door het Afleidingskanaal van de Berkel bij Warken. De Schipbeek is onder het kanaal doorgeleid. Bij Markelo is door in 1974 een gemaal gebouwd om in droge tijden water vanuit het Twentekanaal op te kunnen pompen en in te laten in het Schipbeek-gebied.

  De toenmalig watergraaf van het Waterschap van de Berkel, dr. ir. E.J.  ridder Bosch van Rosenthal (watergraaf 1921- 1945) heeft deel uitgemaakt van de "Uitvoerende Commissie ter bevordering van den aanleg van het Twente-Rijnkanaal" .

  Correctie of aanvulling doorgeven
 • Foto's

  Uit het archief

 • Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties.
  Reactie plaatsen